Η σπιρουλίνα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα «super foods», λόγω της πλούσιας θρεπτικής της αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής.
Ένας θησαυρός για τον οργανισμό μας
Τι είναι η σπιρουλίνα
Με απλά λόγια, η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό πράσινο-γαλανό φύκι. Ένας οργανισμός που αναπτύσσεται τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό. Επιστημονικά, ανήκει στο γένος «Arthrospira platensis» και συναντάται κυρίως σε αλκαλικές λίμνες τροπικών και υποτροπικών περιοχών, που είναι πλούσιες σε μέταλλα.
Το πράσινο χρώμα της οφείλεται στην «χλωροφύλλη» και το γαλανό στη «φυκοκυανίνη». Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά υγιής θρεπτική ουσία
Λόγω αυξημένης ζήτησης, τα τελευταία χρόνια, η σπιρουλίνα καλλιεργείται και σε εργαστήρια.
Πλήρες συμπλήρωμα διατροφής
Η σπιρουλίνα, αυτό το γαλαζοπράσινο φύκι, αξίζει τον τίτλο της «υπερτροφής», καθώς είναι πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, είναι εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεϊνών.
Η σπιρουλίνα θεωρείται ως το πλέον πλήρες συμπλήρωμα διατροφής
Επειδή προσφέρει αρκετή ενέργεια, συστήνεται να καταναλώνεται 4-5 ώρες πριν την κατάκλιση, για την αποφυγή προβλημάτων αϋπνίας.
Οφέλη για την υγεία
Η σπιρουλίνα παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αναλυτικότερα:
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.
- Συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας, στην τόνωση του οργανισμού και στη μείωση της κόπωσης.
- Βοηθάει στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνες.
- Καταπολεμά την υπέρταση.
- Προστατεύει από παθήσεις του ήπατος.
- Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών λόγω της διουρητικής της δράσης.
- Δρα αποτελεσματικά κατά της αναιμίας.
- Διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
- Αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL), ενώ μειώνει την κακή (LDL), αλλά και τα τριγλυκερίδια.
- Μπορεί να είναι ωφέλιμη στη μείωση των επιπέδων σακχάρου.
- Ρυθμίζει και οφελεί την εντερική λειτουργία.
- Μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπώροση.
- Μειώνει το πόνο στις αρθρώσεις.
- Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κυττάρων.
Τρόποι κατανάλωσης της σπιρουλίνας
Η σπιρουλίνα μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα μέσα στην ημέρα, λόγω βιοδιαθεσιμότητας και της αφομοίωσης της από τον ανθρώπινο οργανισμό. Πριν, ανάμεσα ή μετά τα γεύματα ή όταν νιώσουμε πως χρειαζόμαστε ενέργεια.
Μπορείτε να βρείτε σπιρουλίνα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, αλλά και σε φαρμακεία, σε μορφή χαπιού, σκόνης ή νιφάδων.
Μερικοί τρόποι κατανάλωσης είναι οι εξής:
- Σε μορφή σκόνης και νιφάδων μπορεί να προστεθεί σε smoothies, σε διάφορους χυμούς φρούτων, σε σαλάτες, μίγματα κέικ ή άλλων γλυκών κ.α.
- Μπορεί να προστεθεί μικρή ποσότητα (περίπου 1 κουταλιά του γλυκού) στη μαγειρική, κατά το τέλος του μαγειρέματος. Ώστε να μην χαθούν τα θρεπτικά συστατικά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε sauce φαγητών.
- Για τα άτομα που τους αρέσει να δημιουργούν, μπορούν να προσθέσουν μέσα στο γιαούρτι, στο παγωτό και να συνδυαστεί με φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Τέλος, ενδείκνυται σε χορτοφαγικά άτομα, λόγο της υψηλής περιεκτικότητας της σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως στην πρωτεΐνη.
Δείτε επίσης: Ιπποφαές η Νο1 υπερτροφή της φύσης
ΠΡΟΣΟΧΗ
Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυροειδή, όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, ηλικιωμένοι και ασθενείς που καταναλώνουν φάρμακα, θα πρέπει να συμβουλευθούν πρώτα το γιατρό τους, πριν προχωρήσουν στη λήψη σπιρουλίνας.