Ο καρποί Μακαντάμια (Macadamia nuts) έχουν υψηλή διατροφική αξία και θεωρούνται από τους πλέον «ιδιαίτερους» ξηρούς καρπούς. Εξαιτίας της ήπιας, κρεμώδους και λεπτής γεύσης τους.
Καρποί «ιδιαίτεροι» με μεγάλη θρεπτική αξία
Macadamia nuts
Τα «Μακαντάμια», «Μακαντέμια» ή «Macadamia nuts» στα Αγγλικά, είναι μικροί στρογγυλοί καφέ καρποί με πολύ σκληρό κέλυφος και με εσωτερικό κρεμ πυρήνα. Εξωτερικά, στο σχήμα, θυμίζουν ελαφρώς τα φουντούκια. Ενώ οι καθαρισμένοι καρποί Μακαντάμια μοιάζουν οπτικά με μεγάλα ρεβίθια.
Υπάρχουν περίπου 9 διαφορετικά είδη δέντρων Μακαντάμια. Μόνο δύο από αυτά, το «Macadamia Integrifolia» και το «Macadamia Tetraphylla», παράγουν βρώσιμους ξηρούς καρπούς. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικές ποικιλίες, που έχουν προκύψει από τις δύο αυτές ποικιλίες.
Χρειάζονται 6 μήνες για να ωριμάσει ένα καρύδι, και αυτό εξαρτάται από τον καλό καιρό. Η απόδοση των δέντρων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τις κλιματικές συνθήκες, τις ποικιλίες των φυτών και τη χημική σύνθεση του εδάφους.
Η πρώτη επίσημη καλλιέργεια «Macadamia Nuts» αναφέρεται γύρω στα 1880 στο New South Wales της Αυστραλίας. Όμως τα Μακαντάμια καλλιεργήθηκαν πρώτη φορά για εμπορική εκμετάλλευση στη Χαβάη το 1920. Καθιερώνοντας τα στην αγορά ως εμπορικό προϊόν.
Περιέχουν μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που τους προσδίδουν και την ιδιαίτερη υφή τους
Σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Αυστραλία, που ξεκίνησε να καλλιεργεί το προϊόν από το 1980, κατέχοντας το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Άλλες χώρες που παράγουν Μακαντάμια είναι η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Κένυα, το Μαλάουι, η Κόστα Ρίκα, η Βολιβία κ.ά.
Οφέλη για την υγεία
Τα Μακαντάμια αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μυών, καθώς και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα Macadamia nuts θεωρούνται υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς…
- Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
- Περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό κ.ά.
- Αποτελούν πολύ καλή πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
- Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως σελήνιο και βιταμίνη Ε, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης.
Τρόποι κατανάλωσης
Οι καρποί Μακαντάμια μεγαλώνουν με ένα πολύ σκληρό κέλυφος, το οποίο περιβάλλεται από ένα σκούρο πράσινο φλοιό. Στο εσωτερικό ο καρπός είναι λευκός. Στη περίπτωση που αυτοί καρποί καταναλωθούν φρέσκοι από το δέντρο, η υφή τους είναι κρεμώδης, σχεδόν σαν το εσωτερικό μιας φρέσκιας καρύδας.
Οι ξηροί καρποί Μακαντάμια έχουν βουτυρώδη γεύση και τραγανή ελαφριά υφή
Μπορείτε να τους καταναλώσετε σκέτους, ως ξηρούς καρπούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά μπορείτε να τους συνδυάσετε με γιαούρτι, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα και τυρί.
Οι χρήσεις των καρπών Μακαντάμια στη κουζίνα είναι αμέτρητες. Συχνά χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (από επιδόρπια έως κύρια πιάτα) και σε σαλάτες. Στη ζαχαροπλαστική, η τραγανή υφή και η βουτυράτη γεύση τα καθιστά ιδανικά για χρήση ιδιαίτερα σε κρούστες πίτας και ζύμη μπισκότων.
Δοκιμάστε Macadamia nuts σε μπισκότα σοκολάτας!
Μπορείτε επίσης να τους χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε διάφορα γλυκίσματα όπως κέικ, πουτίγκες, παστέλια και μπάρες δημητριακών. Όπως και να ‘χει, οι καρποί Μακαντάμια μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν τους άλλους ξηρούς καρπούς, σε συνταγές για κυρίως πιάτα και γλυκά.
- Η συγκομιδή των καρπών Μακαντάμια είναι πολύ επίπονη και πολύπλοκη, επειδή δύσκολα σπάνε και καθαρίζονται. Γεγονός που εξηγεί γιατί τα Macadamia nuts κατατάσσονται στους πιο ακριβούς καρπούς στον κόσμο.
Μπορείτε να τους βρείτε σε ακατέργαστη ωμή μορφή ή ψητούς. Είναι καλύτερα να προτιμάτε τα ωμά Μακαντάμια…
Διαβάστε επίσης: Ξηροί καρποί που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο καρπός αυτός μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε άτομα που έχουν ατομική δυσανεξία σε αυτό το προϊόν. Όσοι είναι αλλεργικοί σε οποιοδήποτε είδος ξηρών καρπών θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση αυτού του προϊόντος. Ειδικά όταν πρόκειται για αλλεργίες στα φουντούκια.
– Το Macadamia nuts είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για σκύλους και γάτες!