Ξερά σύκα, το ιδανικό σνακ ενέργειας

Μοιραστείτε το

Τα σύκα, ως φρούτα, έχουν από τη φύση τους πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Τα ξερά σύκα, τα οποία είναι αρκετά θρεπτικά, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών.

Ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία


Στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων

Τα «αποξηραμένα σύκα» ή «ξερά σύκα» είναι τα αφυδατωμένα φρούτα της συκιάς, του φυλλοβόλου δέντρου που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τα ξερά σύκα τα δημιούργησε η ανάγκη του ανθρώπου να τα διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά τα ξερά φρούτα είχαν σπουδαία θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, αφού σχεδόν καθημερινά κατανάλωναν ξερά σύκα. Συχνά τα απολάμβαναν ως επιδόρπιο, τα λεγόμενα «τραγήματα».

Τα ξερά σύκα, «ασκάδες» ή «ισχάδες», στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο ήταν πάντα το πρόχειρο χειμωνιάτικο κέρασμα. Τα έβαζαν σε μεταλλικό τάσι και μετά στη φωτιά για να μελώσουν.

Για αιώνες τα ξερά σύκα ήταν αγαπητά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στις μέρες μας, τα «ξερά σύκα της Κύμης» και τα «ξερά σύκα Καλαμάτας» είναι αυτά που κατέχουν ξεχωριστή θέση και μοναδικότητα στην εγχώρια παραγωγή.


Οφέλη για την υγεία

Τα ξερά σύκα είναι πηγές μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Μάλιστα, μαζί με τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες, είναι τα ξερά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

100 γραμμάρια ξηρών σύκων περιέχουν 640mg καλίου, 162mg ασβεστίου και 2,03mg σιδήρου

Η αντιοξειδωτική τους σύνθεση προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους «καθαρισμού» του οργανισμού. Επίσης τα ξερά σύκα σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.


Δείτε παρακάτω τα οφέλη που προσφέρει η συχνή κατανάλωση αποξηραμένων σύκων:

  • Προωθούν την αλκαλικότητα: Η προσφορά τους στη διατήρηση του αλκαλικού περιβάλλοντος στον οργανισμό είναι σημαντική, καθώς προάγει την ενέργεια και τη γενική υγεία του οργανισμού.
  • Ωφελούν την ορμονική λειτουργία: Τα ξερά σύκα είναι από τις τροφές που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία των ορμονών. Κάντε καθημερινή συνήθεια να τρώτε για πρωινό 3-4 ξερά σύκα και θα βοηθήσετε αποτελεσματικά στη καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σας.
  • Περιέχουν ασβέστιο: Ναι, τα ξερά σύκα έχουν ασβέστιο και μάλιστα περισσότερο από το γάλα! Στοιχείο απαιτούμενο για καλή υγεία των νυχιών, δύναμη των οστών και ηρεμιστική δράση στα νεύρα.
  • Περιέχουν κάλιο: Τα σύκα είναι από τις καλύτερες πηγές καλίου. Το οποίο κάλιο κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση και ενισχύει την υγεία των συνδέσμων.
  • Περιέχουν μαγνήσιο: Τα σύκα είναι επίσης πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο με τη σειρά του είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οστών. Επίσης, το μαγνήσιο είναι απαιτούμενο για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.


Ιδέες για κατανάλωση

Συνεχίζουμε να λατρεύουμε τα ξερά σύκα, τα οποία είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία. Παραθέτουμε λοιπόν μερικές ιδέες, για να εντάξετε τα ξέρα σύκα στη κουζίνα και κατ’ επέκταση στη διατροφή σας:

  • Μπορείτε να προσθέσετε ξερά σύκα (βρασμένα σε ελαφρύ σιρόπι με μέλι) σε διάφορες σαλάτες, δίνοντάς τους μια ιδιαίτερη γεύση.
  • Μπορείτε να προσθέσετε ξερά σύκα σε γεμίσεις για κρεατικά.
  • Ταιριάζουν με άλλα ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και σουσάμι. Όμως η αποθέωση είναι όταν συνδυάσετε ξερά σύκα με προσούτο και γραβιέρα.
  • Μπορείτε να εμπλουτίσετε κομπόστες με ξερά σύκα.
  • Επίσης μπορείτε να προσθέσετε ξερά σύκα σε κέικ, μπισκότα και τάρτες.
  • Έχετε στη τσάντα σας ξερά σύκα, το ιδανικό σνακ ενέργειας, για τις στιγμές που θα πεινάσετε.


Τα ξερά σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες (109 θερμίδες ανά δύο σύκα)

Τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ παραμένουν χορταστικά εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

Και να θυμάστε… τα καλά ξερά σύκα πρέπει να έχουν μαλακή υφή, ενώ θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό – στεγνό μέρος.


Διαβάστε επίσης: Dragon fruit – Το φρούτο του δράκου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έχει παρατηρηθεί δυσανεξία ή αλλεργία από τη κατανάλωση σύκων. Είναι καλό, τα άτομα με ιστορικό αλλεργιών να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Μοιραστείτε το