Πρόκειται για ένα βότανο, του οποίου η ιστορία ξεκινάει πολλά χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα, όπου το χρησιμοποιούσαν για διάφορες θεραπείες.
Ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα της Ελληνικής υπαίθρου
Βαλσαμόχορτο – Βάλσαμο
Το «Βαλσαμόχορτο», «Σπαθόχορτο» ή αλλιώς «Βάλσαμο» είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό. Τα φύλλα του έχουν στενό / μακρύ σχήμα και οι ανθοί του έχουν χρυσο-κίτρινο χρώμα. Η επιστημονική του ονομασία είναι «Hypericum perforatum».
Η ανθοφορία του φυτού γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ η συγκομιδή από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Η ιστορία του κρατάει από την εποχή των Δρυίδων, οι οποίοι το θεωρούσαν ευλογημένο φυτό και πίστευαν πως η μυρωδιά του και μόνο αρκεί για να διώξει τα κακά πνεύματα. Κατά τον μεσαίωνα, οι γιατροί το χρησιμοποιούσαν ως βάλσαμο – γιατρικό για κάθε νόσο, όμως η κύρια χρήση του ήταν σαν καρδιοτονωτικό και επουλωτικό.
Στις αρχές του 19ου αιώνα οι γιατροί το χορηγούσαν ως βάλσαμο για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την επούλωση των τραυμάτων.
Τα διάφορα ονόματα με τα οποία συναντάμε το βότανο αυτό, έχουν και από μια ξεχωριστή ερμηνεία
Στην Αρχαία Ελλάδα το ονόμασαν «Σπαθόχορτο» γιατί το χρησιμοποιούσαν για να κλείνουν οι πληγές από τα σπαθιά! Εκτός από τη χρήση του ως επουλωτικό των πληγών από τη μάχη, οι αρχαίοι Γαληνός και ο Διοσκουρίδης αναφέρουν το σπαθόχορτο επίσης ως διουρητικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό.
Σπαθόλαδο
Το σπαθόλαδο αποτελεί την πιο παραδοσιακή μορφή αυτού του βοτάνου. Για το οποίο όλοι λίγο πολύ κάτι θα έχετε ακούσει…
Η παραγωγή του γίνεται εύκολα εάν βάλετε ανθισμένες κορυφές από Σπαθόχορτο σε ένα γυάλινο μπουκάλι – βάζο (προσοχή, όχι πλαστικό) με παρθένο ελαιόλαδο. Όσον αφορά την αναλογία, αυτή εξαρτάται πόσο δυνατό θέλετε το σπαθόλαδο σας. Ένα μέρος βότανο και τρία λάδι (1/3), αρκεί.
Κατόπιν το αφήνετε στον ήλιο για 2 έως 3 εβδομάδες. Το χρώμα του θα γίνει κόκκινο, χάρη στις φυσικές χρωστικές ουσίες του λουλουδιού.
Μπορείτε επίσης να το βρείτε και ως αλοιφή, που αποτελεί πολύ καλή λύση σε έκζεμα, ελαφριά εγκαύματα, σκασίματα και ανοίγματα του δέρματος.
Χρήση – Θεραπείες
Το Σπαθόχορτο χρησιμοποιείται σε διάφορες καταστάσεις, όπως άγχος, αϋπνία, προ-εμμηνορρυσιακό σύνδρομο και αλλαγές διάθεσης στην εμμηνόπαυση. Χρησιμοποιείται εσωτερικά ως έγχυμα, ως βάμμα και ως έλαιο.
Κατά την εξωτερική του χρήση, αποτελεί ένα εξαιρετικό επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο
Ανάμεσα σε άλλα θεραπευτικά συστατικά, το Σπαθόχορτο συμπεριλαμβάνει την «υπερικίνη», την «ψευδο-υπερικίνη» και διάφορες «ξανθόνες». Αυτές οι ουσίες αυξάνουν τα επίπεδα «ντοπαμίνης» και «σεροτονίνης» στον εγκέφαλο, όπως και τα κλασικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Μάλιστα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη ψυχική υγεία και συνταγογραφείται ευρέως για κατάθλιψη στην Ευρώπη.
Το βαλσαμόχορτο – σπαθόχορτο συγκρίθηκε με τα κλασικά αντικαταθλιπτικά χάπια και βρέθηκε να είναι το ίδιο αποτελεσματικό και μάλιστα με λιγότερες παρενέργειες, σε ήπια και μέτρια κατάθλιψη.
Πέραν των ανωτέρω, το σπαθόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω θεραπείες – καταστάσεις:
- Βοηθάει σημαντικά στην επούλωση πληγών.
- Βοηθάει στα εγκαύματα και σε διάφορα δερματολογικά προβλήματα (φλεγμονές).
- Αντιμετωπίζει την δυσεντερία και τις ηπατικές παθήσεις.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Είναι διουρητικό.
- Ανακουφίζει από βήχα, άσθμα και βρογχίτιδα.
- Συμβάλλει στη καταπολέμηση των αιμορροΐδων, των μυαλγιών, των ρευματισμών και των ισχιαλγιών.
- Είναι κατάλληλο για κράμπες, πιασίματα και ψύξεις.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ.
- Είναι κατάλληλο για τη περιποίηση προσώπου και σώματος.
- Χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου.
- Βοηθάει στην επούλωση πληγών από τσιμπήματα εντόμων.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως παυσίπονο – αντιπυρετικό.
Διαβάστε επίσης: Τσουκνίδα – Ένα φυτό υψηλής θρεπτικής αξίας
ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χρήση του σπαθόχορτου αντενδείκνυται. Πιο συγκεκριμένα, εάν συνδυαστεί με αντικαταθλιπτικά μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Επίσης να μη λαμβάνεται ταυτόχρονα με αντισυλληπτικά, ηρεμιστικά και αντιπηκτικά, διότι μπορεί να αλληλεπιδράσουν.
Η συστηματική πόση σπαθόλοδου μπορεί να προκαλέσει εμετούς και διάρροια.
Η λήψη του πρέπει να γίνεται με προσοχή και μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό ή φαρμακοποιό.