Αγιορείτικη σκορδαλιά με σπανάκι και καρύδια

Μοιραστείτε το

Η Αγιορείτικη σκορδαλιά είναι σίγουρα μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε, χρησιμοποιώντας φρέσκα και απλά υλικά. Το «πάντρεμα» ανάμεσα στο σπανάκι και τα καρύδια δίνουν ένα υψηλής γαστριμαργικής αξίας αποτέλεσμα…

Η Αγιορείτικη εκδοχή της σκορδαλιάς είναι αναμφίβολα από τις πιο γευστικές και λιγότερο αναμενόμενες


Η σκορδαλιά, γνωστή και ως «αλιάδα», είναι από τα ορεκτικά (συνοδευτικό πιάτο) που μοιάζει με πουρέ. Οι παραλλαγές της είναι άπειρες, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλία των γεύσεων της Ελληνικής κουζίνας.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή για να φτιάξετε την δική σας Αγιορείτικη σκορδαλιά. Μια διαφορετική εκδοχή, της κατά τα άλλα ταπεινής και ενίοτε παρεξηγημένης σκορδαλιάς…


Υλικά συνταγής

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την Αγιορείτικη σκορδαλιά είναι τα παρακάτω:

  • 1,5 φλιτζάνι τσαγιού σπανάκι πλυμένο, ψιλοκομμένο και ζεματισμένο
  • 1,5 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Ξύδι ή χυμός λεμονιού
  • Αλάτι


Παρασκευή – Εκτέλεση

  • Εάν διαθέτετε μπλέντερ, βάλτε όλα τα υλικά μαζί να χτυπηθούν, πρώτα σε σιγανή και έπειτα στη μεσαία ταχύτητα.
  • Εάν δεν έχετε μπλέντερ, φτιάξτε τη σκορδαλιά κατά τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή στο γουδί.
  • Περιχύστε με λίγο λαδάκι πριν σερβίρετε την Αγιορείτικη σκορδαλιά σας.


Σχετικά με τα βασικά υλικά

  • Σπανάκι: Θρεπτικό, νόστιμο και δυναμωτικό, το πράσινο φυλλώδες λαχανικό βγαίνει νικητής, ανάμεσα σε πολλά άλλα λαχανικά, για τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στην υγεία μας. Αποτελώντας ασπίδα σε πολλές νόσους.

    Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αποτελεί εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ1, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ.
  • Καρύδια: Τα καρύδια περιέχουν πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ιδίως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Είναι πλούσια πηγή ενέργειας, ενώ περιέχουν θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και απαραίτητες βιταμίνες. Επίσης, τα καρύδια συνδέονται με μειωμένα επιβλαβή λίπη στο αίμα, χωρίς να οδηγούν σε επιπλέον σωματικό βάρος.

    Αυτοί οι ξηροί καρποί ήταν ανέκαθεν σύμβολο της διανόησης, αφού μοιάζουν στο σχήμα τους με εκείνο του ανθρώπινου εγκεφάλου!


Διαβάστε επίσης: Ζωική ή φυτική πρωτεΐνη;

Μοιραστείτε το