Η παρακάτω συνταγή είναι ένα εθιστικά νόστιμο snack, που μπορείτε να φτιάξετε τις γιορτές. Το τέλειο συνοδευτικό για τα «σπιτικά» ποτά, που θα σας δώσει μια ζεστή γιορτινή γεύση.
Μια εύκολη συνταγή που μυρίζει Χριστούγεννα
Νόστιμο γιορτινό snack
Θυμάμαι, πριν χρόνια, σε ένα party μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ είχα φτιάξει μπόλικο φαγητό με τα γιορτινά συνοδευτικά του, οι φίλοι μου είχαν πέσει κυριολεκτικά «με τα μούτρα» σε ένα αυτοσχέδιο mix ξηρών καρπών. Το οποίο ήταν γλυκό και πικάντικο, άρα και εθιστικά νόστιμο.
Αυτή η συνταγή είναι το πιο εύκολο snack που μπορείτε να φτιάξετε, όταν έχετε καλεσμένους σε party. Κάνει ολόκληρο το σπίτι να μυρίζει φανταστικά.
Κανέλα και τζίντζερ, δίνουν στους ξηρούς καρπούς, μια ζεστή γιορτινή γεύση. Eνώ το καγιέν και το μαύρο πιπέρι κάνουν όποιον τα δοκιμάζει, να επιστρέφει για περισσότερα…
Υλικά για το μείγμα ξηρών καρπών
- 2 φλιτζάνια ωμά και ανάλατα καρύδια.
- 2 φλιτζάνια ωμά και ανάλατα κάσιους.
- 1 φλιτζάνι ωμά και ανάλατα φιστίκια Αιγίνης (ψίχα).
- 1 φλιτζάνι ωμά και ανάλατα φουντούκια.
- 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο.
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη.
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι.
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν ή καπνιστή πάπρικα.
Εκτέλεση – Παρασκευή
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°.
- Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και σκορπίζουμε από πάνω τους ξηρούς καρπούς. Τους βάζουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μυρίσουν, γυρίζοντάς τους 1-2 φορές.
- Βγάζουμε τους ξηρούς καρπούς από τον φούρνο (αφήνοντας τον φούρνο αναμμένο) και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (2 με 3 λεπτά).
- Ρίχνουμε το μέλι και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, τζίντζερ και πιπέρι καγιέν ή καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου και μπαχαρικών πάνω από τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
- Με μια λαστιχένια σπάτουλα ανακατεύουμε, ώστε να είναι όλοι οι ξηροί καρποί εξίσου επικαλυμμένοι.
- Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 8 λεπτά.
- Ανακατεύουμε ξανά τους ξηρούς καρπούς και ψήνουμε για 5-7 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν αρκετά και να είναι κολλώδεις στην αφή.
- Αφήνουμε τους ξηρούς καρπούς να κρυώσουν εντελώς. Καθώς κρυώνουν, θα γίνονται από κολλώδεις, τραγανοί.
Tip: Οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί είναι φανταστικοί από μόνοι τους, αλλά τους χρησιμοποιώ και ψιλοκομμένους, σε γιορτινές σαλάτες ή όπου χρειάζομαι μια τραγανή υφή.