Μούσμουλα – Τα άγνωστα οφέλη στην υγεία μας

Μοιραστείτε το

Τα μούσμουλα είναι από τα φρούτα που βρίσκουμε εύκολα και συχνά από την άνοιξη έως αρχές καλοκαιριού, αλλά ίσως να αγνοούμε την αξία τους και τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας.

Φρούτα πλούσια σε βιταμίνες, σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά


Πληροφορίες για τα μούσμουλα

Η μουσμουλιά (Eriobotrya japonica) είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών. Πρόκειται για έναν μεγάλο αείφυλλο θάμνο ή δέντρο έως 7 – 10 μέτρα ύψος, με τριχωτή βλάστηση. Καλλιεργείται στην κεντρική και νότια Κίνα, όπου θεωρείται ότι εκεί πρωτοεμφανίστηκε.

H Κίνα παράγει τα περισσότερα μούσμουλα στον κόσμο. Ακολουθούν η Ινδία, η Ιαπωνία , η Σρι Λάνκα και η Ισπανία. Στην Ελλάδα την μεγαλύτερη παραγωγή την έχουμε στον νομό Κορινθίας.


Τα μούσμουλα τα συναντάμε και με διάφορες άλλες ονομασίες, που κατά περιοχή είναι πιο οικείες, όπως: μέσκουλο, μέσπιλο, δέσπολα, νέσπολα, Ιαπωνικό δαμάσκηνο ή δαμάσκηνο Μάλτας.

Ο καρπός του φυτού αυτού είναι στρογγυλός ή ωοειδής ανάλογα με την ποικιλία και όταν ωριμάσει αποκτά κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα. Οι βασικές ποικιλίες μούσμουλων είναι δύο, η «στρογγυλή» και η «μακρύκαρπη» η οποία θεωρείται και η πιο νόστιμη.

Τα μούσμουλα περιέχουν 3 με 5 μεγάλα κουκούτσια, που περιβάλλονται από δερματώδη υμένα

Τα μούσμουλα εμφανίζονται στα δέντρα προς το τέλος του χειμώνα, αλλά είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή και κατανάλωση στα μέσα της Άνοιξης έως και τον Ιούνιο.

Οι ποιοτικοί δείκτες για τα μούσμουλα προσδιορίζονται από:

  • Το μέγεθος του καρπού.
  • Την ένταση του χρώματος από κίτρινη έως πορτοκαλί και την ομοιομορφία αυτού.
  • Την απουσία ελαττωμάτων και φθορών.


Διατροφική αξία

Το βέβαιο είναι πως η διατροφική αξία τους είναι μεγάλη. Τα μούσμουλα παρέχουν μόλις 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε πηκτίνη.

Η πηκτίνη διατηρεί την υγρασία στο παχύ έντερο, κατά την διάρκεια διαφόρων λειτουργιών. Ενώ η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει το μεταβολισμό. Έτσι, προωθεί την υγιή απώλεια βάρους.

Τα μούσμουλα όμως είναι και μια εξαιρετική πηγή από βιταμίνες. Επίσης είναι πλούσια σε κάλιο και μια καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου και άλλων μέταλλων.

  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α: Τα μούσμουλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α η οποία  βοηθάει στην διατήρηση της ακεραιότητας των βλεννογόνων και του δέρματος. Η κατανάλωση φυσικών τροφών και φρούτων πλουσίων σε βιταμίνη Α βοηθάει στην προστασία των πνευμόνων και από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας. Επίσης η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην οδοντική υγεία.
  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 – C: Τα μούσμουλα όπως και άλλα φρέσκα φρούτα περιέχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και επίσης περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης C. Η βιταμίνη Β6 ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, ενώ η βιταμίνη C χτίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • ΑΣΒΕΣΤΙΟ – ΜΑΓΝΗΣΙΟ – ΣΙΔΗΡΟΣ: Το ασβέστιο και το μαγνήσιο βοηθούν στην παροχή γερών οστών – αρθρώσεων, ενώ ο σίδηρος διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.


Οφέλη για την υγεία

Η προσφορά τους στην υγεία του ανθρώπου είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς τα μούσμουλα καταπολεμούν και πολλές ασθένειες. Ας δούμε αναλυτικά:

  • Υγεία των ματιών: Ο καρπός του μούσμουλου είναι εφοδιασμένος με άφθονα καροτενοειδή τα οποία προστατεύουν το οπτικό νεύρο, τον αμφιβληστροειδή και τα οφθαλμικά μέρη από τραυματισμούς και βλάβες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προλαμβάνουν επίσης τον κίνδυνο σοβαρών οφθαλμικών διαταραχών, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, ο καταρράκτης.
  • Υγεία της καρδιάς: Τα μούσμουλα βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Λειτουργεούν επίσης στην προώθηση της δραστηριότητας των καρδιακών μυών, μειώνουν τις ποσότητες της κακής χοληστερόλης LDL και αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης. Βοηθούν στην πρόληψη περιστατικών καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού και συμβάλλουν έτσι σε μεγαλύτερη και υγιέστερη διάρκεια ζωής.
  • Καταπολέμηση του καρκίνου: Τα μούσμουλα είναι ένας θησαυρός ισχυρών θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα βιοφλαβονοειδή, μια κατηγορία φυτικών αντιοξειδωτικών. Αυτά μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος και του εντέρου. Επίσης προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Θεραπεία αναιμίας: Η κατανάλωση μούσμουλων βοηθάει στην άφθονη πρόσληψη σιδήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα τη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διέλευση του αίματος.
  • Διαβήτης: Τα μούσμουλα είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά και οργανικά οξέα που προσφέρουν χρήσιμες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη.
  • Ενίσχυση οστών: Το ασβέστιο που περιέχουν τα μούσμουλα απορροφάται από τα οστά του σώματος. Συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της βέλτιστης οστικής πυκνότητας για τις καθημερινές λειτουργίες και την ευέλικτη – ανεμπόδιστη κίνηση. Η πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και φώσφορο στα μούσμουλα συμπληρώνει την υγεία των οστών.
  • Αποτροπή οστεοπόρωσης: Τα μούσμουλα βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο και την ενόχληση στα άκρα. Επίσης, τα μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν τα οστά (ασβέστιο και μαγνήσιο) ενισχύουν τη δύναμη του συνδετικού ιστού και βελτιώνουν την κατάσταση των εύθραυστων οστών.
  • Μυϊκές κράμπες: Τα μούσμουλα είναι η ιδανική επιλογή για ανακούφιση από μυϊκές πληγές και κράμπες. Επιπρόσθετα μετά από μια προπόνηση υψηλής έντασης, η κατανάλωση μούσμουλων μπορεί να ανακουφίσει άμεσα τα συμπτώματα του πόνου και της δυσφορίας.
  • Πεπτικές διαδικασίες: Κατά την πέψη, τα βιοενεργά συστατικά στα μούσμουλα δημιουργούν ένα αλκαλικό περιβάλλον στο έντερο. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του pH του στομάχου σε φυσιολογικά – υγιή επίπεδα. Επίσης βοηθούν στην ταχεία κίνηση του εντέρου, έτσι σταματούν τυχόν περιπτώσεις αιμορροΐδων.
  • Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας: Τα μούσμουλα περιλαμβάνουν πολύτιμες διαιτητικές ίνες που εξασφαλίζουν τη σωστή κίνηση του εντέρου. Επίσης, ανακουφίζουν αποτελεσματικά τις εντερικές παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία.
  • Θεραπεία της ακμής: Τα μούσμουλα περιέχουν αμινοξέα που βοηθούν στη δημιουργία υγιών κυττάρων του δέρματος και επίσης καταστέλλουν κάθε ερυθρότητα και πρήξιμο που τείνει να αναπτυχθεί στο δέρμα. Βοηθούν στη μείωση της ακμής, των ουλών και των μαύρων κηλίδων και στη μείωση του ερεθισμού του δέρματος.
  • Γήρανση του δέρματος: Τα μούσμουλα βοηθούν στην καθυστέρηση των κυττάρων του δέρματος από τη διαδικασία γήρανσης και στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων. Η κατανάλωση μούσμουλων συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας της υφής του δέρματος.


Φύλλα μουσμουλιάς

Τέλος, να σημειωθεί πως τα φύλλα μουσμουλιάς χρησιμοποιούνται για παρασκευή αφεψήματος σε διάφορα μέρη του κόσμου. Καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση ηπατικών διαταραχών, στην θεραπεία φλεγμονών του δέρματος και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Τα φύλλα της μουσμουλιάς θεωρούνται πολύτιμα στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική

Όμως τα φύλλα μουσμουλιάς περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πίνοντας τσάι από τα φύλλα μπορεί να προκύψουν παρενέργειες ή αλληλεπίδραση με φάρμακα.

Π.χ. πίνοντας συχνά μεγάλη ποσότητα αφεψήματος από φύλλα μουσμουλιάς μπορεί να προκύψει «τοξική μυοπάθεια», μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή μυϊκή αδυναμία.


Διαβάστε επίσης: Οι «εξωτικές» ιδιότητες του ανανά

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα κουκούτσια από τα μούσμουλα περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή, που όταν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα ασθενειών. Για τον λόγο αυτό τα κουκούτσια τους δεν θεωρούνται κατάλληλα για κατανάλωση.

Μοιραστείτε το