Σπόροι μουστάρδας οι ευεργετικοί

Μοιραστείτε το

Πέρα από την προσθήκη γεύσης στα φαγητά, λίγοι γνωρίζουν τα απίστευτα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας οι σπόροι μουστάρδας. Ένα υγιεινό και φυσικό superfood με πολλές ωφέλειες.

Έχουν αποδειχθεί ευεργετικοί, με μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες


Το σινάπι

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν την μουστάρδα ως ένα συνοδευτικό στο πιάτο μας, είτε ως «σάλτσα» είτε ως συστατικό στο μαγείρεμα. Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι προέρχεται από τους σπόρους φυτών. Συγκεκριμένα, οι σπόροι μουστάρδας προέρχονται από φυτά της οικογένειας των Σταυρανθών ή των Βρασσικιδών και κατατάσσονται στα μπαχαρικά.

Το «σινάπι», φυτό με ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων, άφησε το στίγμα του στην ανθρωπότητα αποτελώντας τη βάση για τη δημιουργία της περίφημης μουστάρδας.

Οι σπόροι του σιναπιού (σιναπόσποροι – σπόροι μουστάρδας) χρησιμοποιούνται στη παρασκευή διαφόρων τύπων μουστάρδας, η γεύση της οποίας κυμαίνεται από γλυκιά μέχρι καυτερή, ανάλογα με τον τύπο των σπόρων.

Οι σπόροι είναι πολύ μικροί, σκληροί, στρόγγυλοι και το χρώμα τους ποικίλει. Οι «λευκοί σπόροι» έχουν πιο ήπια γεύση, οι «πορτοκαλί – καφέ σπόροι» είναι πιο πικάντικοι, ενώ οι «μαύροι σπόροι» έχουν πιο έντονη και πικρή γεύση.

Έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια,
τόσο στη μαγειρική, όσο και στη φυσική ιατρική

Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι έχουν τεράστια διατροφική αξία και έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορους πολιτισμούς για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Κρύβουν μέσα τους μια απίστευτη «δύναμη», καθώς είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και ευεργετικά έλαια, που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.


Διατροφική Αξία

Οι σπόροι μουστάρδας είναι πλούσιοι σε:

  • Φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη.
  • Πρωτεΐνες, χρήσιμες για την ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών.
  • Υγιεινά λιπαρά, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Βιταμίνες & μέταλλα, όπως βιταμίνη C, Α, Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, και σελήνιο.
  • Αντιοξειδωτικά, όπως γλυκοσινολικά και ισοθειοκυανικά, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που εδώ και χιλιετίες οι σπόροι μουστάρδας θεωρούνται ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης για τον άνθρωπο. Συνδυάζοντας γεύση και θεραπευτικές ιδιότητες, σε μία μικροσκοπική αλλά πανίσχυρη μορφή.


Οφέλη για την υγεία

Πέρα από την προσθήκη γεύσης στο φαγητό, οι σπόροι μουστάρδας διαθέτουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. Καθώς έχουν αποδειχθεί ευεργετικοί για πολλές πτυχές της υγείας, όπως:

  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι σπόροι μουστάρδας περιέχουν σελήνιο και μαγνήσιο, τα οποία προσδίδουν αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Μείωση χοληστερόλης: Οι σπόροι αυτοί περιέχουν υψηλά επίπεδα νιασίνης ή βιταμίνης Β3, η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και προστατεύει τις αρτηρίες από την αθηροσκλήρωση. Επιπλέον ρυθμίζει τη ροή του αίματος και προστατεύει από την υπέρταση.
  • Αρθριτικοί – μυϊκοί πόνοι: Εφαρμοζόμενη στο σώμα, η πάστα από πολτοποιημένους σπόρους έχει θερμαντικές ιδιότητες. Θερμαίνει την περιοχή και βοηθά στη χαλάρωση των μυών, προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο.
  • Ανακούφιση από το κρυολόγημα: Λόγω της θερμαντικής δράσης τους, οι σπόροι μουστάρδας βοηθούν στην απόφραξη της ρινικής κοιλότητας, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
  • Βελτίωση της πέψης: Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
  • Ρύθμιση σακχάρου: Έρευνες δείχνουν ότι οι «ισοθειοκυανικές ενώσεις» της μουστάρδας βοηθούν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Κάτι που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
  • Αντικαρκινικές ιδιότητες: Οι γλυκοσινολάτες και τα ισοθειοκυανικά που περιέχονται στους σπόρους μουστάρδας έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
  • Ενίσχυση μεταβολισμού και απώλεια βάρους: Οι σπόροι μουστάρδας αυξάνουν τη θερμογένεση στο σώμα, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό και βοηθώντας στην καύση λίπους.
  • Λοιμώξεις δέρματος: Η σπόροι μουστάρδας περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις του δέρματος.
  • Επιβραδύνση γήρανσης: Οι σπόροι μουστάρδας περιέχουν καροτένιο, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, αντιοξειδωτικά όπως και βιταμίνες Α, C, Κ. Αυτά τα συστατικά συνδυασμένα αποτελούν μια ισχυρή αντιοξειδωτική «βόμβα» που επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.


Πώς να τους καταναλώσεις

  • Μπορείς να τους μουλιάσεις σε νερό και να τους αλέσεις για να φτιάξεις φρέσκια μουστάρδα.
  • Μπορούν να προστεθούν σε μαρινάδες για κρέας ή ψάρι, σε σάλτσες για BBQ που προορίζονται για κοτόπουλο ή ψάρια.
  • Προσθέστε τους σε σαλάτες, σούπες ή dressings.
  • Μαγείρεψέ τους με ρύζι, φακές ή λαχανικά.
  • Βάλτε ολόκληρους ο σπόρους σε πίκλες, τουρσιά, ακόμα και στην άλμη για ελιές.
  • Βάλτε σπόρους μουστάρδας σε smoothies ή ροφήματα αποτοξίνωσης.

Επίσης, οι σπόροι μουστάρδας συνδυάζονται πολύ ωραία στο ίδιο πιάτο μαζί με το ξερό θυμάρι, το δεντρολίβανο και τη ρίγανη.


Προφυλάξεις

  • Κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις.
  • Οι έγκυες γυναίκες και άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς καλό είναι να μην καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες, λόγω της επίδρασης των γλυκοσινολικών.
  • Αν παίρνεις φάρμακα για την πίεση ή την πήξη του αίματος, συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν τα προσθέσεις στη διατροφή σου.


Διαβάστε επίσης: Λούπινο – Το άγνωστο όσπριο

Μοιραστείτε το