Τα οφέλη των ξηρών καρπών

Μοιραστείτε το

Τα οφέλη των ξηρών καρπών είναι πάρα πολλά, για την υγεία και τον οργανισμό μας. Ενώ η καθημερινή κατανάλωση τους, μας βοηθάει στη προστασία από διάφορες ασθένειες.

Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στις πλέον ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό


Φυσική πολυβιταμίνη

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα σνακ που καταναλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και περιλαμβάνουν ποικιλία καρπών.

Είναι από τις πιο θρεπτικές επιλογές, με πολλά οφέλη, που μπορούμε να έχουμε στη καθημερινότητά μας. Μας προσφέρουν άμεσα ενέργεια και λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών, αποτελούν φυσική πολυβιταμίνη.

Ακόμη και αν αποφεύγετε τους ξηρούς καρπούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, είναι χρήσιμο να τους εντάξετε στη διατροφή σας, με τρόπο ισορροπημένο.

Να προτιμάτε τους ανάλατους και μη επεξεργασμένους ή καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Διότι η επεξεργασία αλλοιώνει τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Η κατανάλωση των ξηρών καρπών αποτελεί κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να διστάζουμε να τους καταναλώνουμε και να τους χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας, αφού εκτός από εύγεστοι, είναι και ωφέλιμοι.


Ευεργετικές Ιδιότητες – Οφέλη

Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν πως η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών και βλαβών της υγείας.

Ας δούμε τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη των ξηρών καρπών:

  • Βοηθούν στη καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.
  • Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Μειώνουν την κακή χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή.
  • Συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
  • Προστατεύουν τη χλωρίδα του εντέρου και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.
  • Συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης και της λιγούρας.
  • Βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους, όταν τηρείται το μέτρο στην κατανάλωσή τους.
  • Χάρη στο φολικό οξύ που περιέχουν, αναστέλλουν τη διαδικασία γήρανσης.


Καθημερινή κατανάλωση

Σύμφωνα με Ολλανδική μελέτη, όσοι καταναλώνουν 10 γραμμάρια ξηρών καρπών καθημερινά έχουν:

  • 21% μικρότερο ρίσκο θανάτου από καρκίνο οποιασδήποτε μορφής.
  • 30% μικρότερο ρίσκο θανάτου από διαβήτη.
  • 17% μικρότερο ρίσκο θνησιμότητα από καρδιακό νόσημα.
  • 47% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας από νευρο – εκφυλιστικές ασθένειες.

10 γραμμάρια ξηρών καρπών σε ποσότητα, ενδεικτικά:

  • Αμύγδαλα: 8–9 τεμάχια
  • Φιστίκια: 12 τεμάχια
  • Κάσιους: 6 τεμάχια
  • Καρύδια: 5 μισά τεμάχια
  • Καρύδια pecans: 5 μισά τεμάχια


Τέλος, εάν φοβάστε να καταναλώσετε ξηρούς καρπούς, λόγω των υψηλών θερμίδων που έχουν, θα πρέπει να γνωρίζετε πως 10 γραμμάρια οποιουδήποτε ξηρού καρπού δεν ξεπερνά τις 65 θερμίδες.


Διαβάστε επίσης: Ξηροί καρποί που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Μοιραστείτε το