Τροφές ενάντια στις ιώσεις

Μοιραστείτε το

Ποιες είναι αυτές οι τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις εποχιακές ιώσεις, ειδικά τώρα τον χειμώνα. Ποιες μπορούν να γίνουν σύμμαχοι της υγείας σας, ακόμη κι αν σας έχουν ήδη χτυπήσει τη πόρτα τα κρυολογήματα και η γρίπη…

Τροφές που μας «θωρακίζουν» από ιώσεις και κρυολογήματα


Κανόνας Νο1: Σωστή διατροφή

Καθώς ο καιρός αρχίζει να γίνεται πιο κρύος, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις ιώσεις. Οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται μόνο με τη χρήση φαρμάκων.

Ένας από τους καλύτερους σύμμαχους μας είναι η σωστή διατροφή

Ο πρώτο κανόνας για την αντιμετώπιση των ιώσεων που μας ταλαιπωρούν τέτοια εποχή και όχι μόνο, είναι η σωστή διατροφή.

Ποιες τροφές πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας; Έτσι ώστε να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μας και να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα κρυολογήματα και τη γρίπη.

Σε ένα γενικό πλαίσιο, μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, λαχανικών και φρούτων, συστηματικά. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και ενισχύουν θεαματικά το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι (κυρίως) τα φρούτα και τα λαχανικά.


Για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως είπαμε, ένα πρώτο βήμα είναι να αυξήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε. Από ‘κει και πέρα, υπάρχουν και άλλες τροφές που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα μας.

Δείτε παρακάτω τις τροφές που μας «θωρακίζουν» από ιώσεις και κρυολογήματα:

  • Εσπεριδοειδή: Το πορτοκάλι και ο χυμός του είναι ιδανικές επιλογές όταν νιώθετε πως πρόκειται να αρρωστήσετε. Γενικότερα, η καλή «δόση» βιταμίνης C που δίνουν τα εσπεριδοειδή, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσει ταχύτερα μια ίωση.
  • Προβιοτικά: Τα προβιοτικά που βρίσκουμε στο γιαούρτι, στο κεφίρ και στο ξινόγαλο, ενισχύουν τη βασική γραμμή άμυνας του οργανισμού μας, που είναι το πεπτικό σύστημα (χλωρίδα εντέρου).
  • Κόκκινη πιπεριά: Η κόκκινη πιπέρια έχει περίπου το διπλάσιο της ποσότητας της σε βιταμίνης C. Όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών.
  • Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες περιέχουν πάνω από τρεις φορές την ημερήσια τιμή της βιταμίνης Α. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6 και επίσης περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη C.
  • Κουρκουμάς: Ο κουρκούμας περιέχει μια αντιφλεγμονώδη ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη. Η οποία διεγείρει την ενεργοποίηση των κύριων μαχητικών κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης ο κουρκουμάς έχει αντιοξειδωτική δράση.
  • Τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό απέναντι σε ιούς που προσβάλλουν τον λαιμό, τη μύτη και τα ιγμόρεια και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.
  • Ρόδια: Το ρόδι, αυτός ο κόκκινος θησαυρός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τονώνει τον οργανισμό. Ο χυμός του ροδιού, εάν χρησιμοποιηθεί σε στοματοπλύσεις και γαργαρισμούς, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.
  • Κολοκυθόσποροι: Οι κολοκυθόσποροι είναι μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι γνωστός για τη θεραπεία του κρυολογήματος. Επίσης συμβάλει στη μείωση της διάρκειας μίας μόλυνσης.
  • Σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει ένα ένζυμο (Allicin) το οποίο ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και εμποδίζει το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Δοκιμάστε να προσθέσετε σκόρδο σε σούπες, μαγειρευτά, αλλά και γιατί όχι να το καταναλώσετε και ωμό.
  • Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, οι φυτικές ίνες των αμυγδάλων καταπολεμούν και προστατεύουν από δυσκοιλιότητα και λοιπά εντερικά προβλήματα.
  • Ακτινίδια: Τα ακτινίδια είναι γεμάτα από σημαντικές θρεπτικές ουσίες (φυλλικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C). Η συχνή κατανάλωση ακτινιδίων βοηθάει στη καταπολέμηση των εποχιακών λοιμώξεων, στην αντιμετώπιση της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και τις ιώσεις γενικότερα.
  • Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει το αμινοξύ L-theanine (L-θεανίνη), το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις θετικές επιδράσεις του στην εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία. Καταναλώστε το ζεστό και συνδυάστε το με μέλι, λεμόνι ή τζίντζερ.
  • Μέλι: Το μέλι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια κατά του πονόλαιμου, αλλά παράλληλα βοηθάει στη δημιουργία καλών βακτηρίων στον οργανισμό.


Εάν έχετε κρυολογήσει, καταναλώστε πολλά υγρά, ξεκουραστείτε και πιείτε αρκετά ροφήματα που θα σας βοηθούν

Τέλος, επιλέξτε υγιεινά γεύματα. Όσο κι αν δεν έχετε όρεξη, πρέπει να φάτε. Η τροφή δεν είναι φάρμακο, αλλά υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Έτσι ώστε αυτό να ανταπεξέλθει καλύτερα στην ασθένεια.


Διαβάστε επίσης: Πως να φτιάξετε τσάι τσουκνίδας

Μοιραστείτε το